In het voormalige schoolgebouw Sancta Maria in Kerkrade-West beheert Werkplaats K 18 atelierruimtes. Het is een culturele broedplaats voor evenzovele kunstenaars, vooral afkomstig uit Kerkrade. Enkele andere kunstenaars zijn afkomstig uit Parkstad of uit Duitse grenssteden. De disciplines zijn gevarieerd: schilderen, keramiek, fotografie, beeldend, theatertechniek, illustraties en installaties. Daarnaast biedt Werkplaats K ruimte voor exposities, lezingen, wijkinitiatieven, community arts en workshops.


Krimp biedt ruimte. Werkplaats K neemt dit nogal letterlijk. Door de krimpende bevolking komen steeds meer gebouwen leeg te staan. Het voormalige Sancta Mariagebouw, gelegen op de grens van Kerkrade en Heerlen, was zo’n 40 jaar lang in gebruik voor het voortgezet onderwijs. Na enkele jaren van leegstand  heeft Werkplaats K in 2009 het gebouw een tweede leven gegeven met een nieuwe, culturele identiteit. Met de gemeente Kerkrade is daaromtrent een bruikleenovereenkomst afgesloten.

Door het gezamenlijk delen en beheren van de voorziening vindt kruisbestuiving tussen de kunstenaars en de kunstdisciplines op een natuurlijke manier plaats. Dat geldt ook voor externe partijen. Samenwerking met organisaties, waar onder Zuyd hogeschool, het jongerenwerk, een woningcorporatie en kunstinitiatieven uit de regio daagt uit tot nieuwe, creatieve projecten. Voorbeelden hiervan zijn de workshops voor de Weekendschool Parkstad, buurtactiviteiten i.s.m. bewonersplatform Kerkrade-West en internationale werkweken met Zuyd hogeschool. Kunstenaars hebben deelgenomen aan verschillende euregionale kunstroutes, groepstentoonstellingen en thema-exposities. Jaarlijks laten wij actuele kunst van de eigen kunstenaars, gecombineerd met externe kunstenaars uit de regio zien onder de titel Multiply by Sharing. Ook activiteiten met en voor bedrijven zoals AkzoNobel, de lokale Rotaryvereniging en de welzijnsorganisatie waren profijtelijk voor beide partijen.

De deelnemende kunstenaars worden hierdoor  uitgedaagd om méér te doen dan alleen ‘hun ding’ in hun atelier. Wat ieder persoonlijk er in stopt krijgen wij samen weer terug. Dit verrijkt niet alleen het kunstklimaat in Kerkrade maar ook de leefbaarheid van de buurt en de stad.

Tot slot: wij zijn er van overtuigd dat kunst niet alleen een culturele waarde heeft maar ook een vliegwielfunctie heeft bij de economische groei van een stad. Voor Kerkrade is dit belangrijk omdat de krimp de stad onaantrekkelijk lijkt te maken voor (nieuwe) bewoners en bedrijven. Kunst en cultuur bindt en verbindt mensen en laat hun eigenwaarde groeien. Het bepaalt mede de identiteit en aantrekkelijkheid van de stad. Daar dragen wij graag onze steen aan bij.

Klik hieronder voor de download van onze jubileumbrochure “10 jaar Werkplaats K”


Contact

Stichting Werkplaats K
werklocatie
Elbereveldstraat 105 , 6466 JM Kerkrade
e-mail
info@werkplaatsk.nl
telefoon
0031 (0)6-411 35 101
secretariaatadres
Vinkerstraat 108, 6464GM Kerkrade

bankrekeningnummer Triodosbank
NL92 TRIO 0390347043
inschrijvingsnummer KvK:
14118044

Bestuursleden

Lex Smeets (voorzitter);
Liesbeth van Litsenburg (secretaris);
Hub Pasmans (penningmeester);
Mireille Prange;
Jos Reinders


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief via dit formulier en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten!