In de afgelopen 14 jaar beheerde Werkplaats K in het voormalige schoolgebouw Sancta Maria in Kerkrade-West 18 atelierruimtes. Het was een culturele broedplaats voor evenzovele kunstenaars, vooral afkomstig uit Kerkrade. Enkele andere kunstenaars waren afkomstig uit Parkstad of uit Duitse grenssteden. De disciplines waren gevarieerd: schilderen, keramiek, fotografie, beeldend, theatertechniek, illustraties en installaties. Daarnaast bood Werkplaats K ruimte voor exposities, lezingen, wijkinitiatieven, community arts en workshops.

Na de opzegging van de bruikleenovereenkomst door de gemeente hebben de kunstenaars op verschillende plekken in Parkstad nieuwe ateliers betrokken. Een groep van 8 kunstenaars heeft haar intrek kunnen nemen in het pand Hoofdstraat 24b in Kerkrade.


Terugblik
Krimp biedt ruimte. Werkplaats K nam dit nogal letterlijk. Door de krimpende bevolking komen steeds meer gebouwen leeg te staan. Het voormalige Sancta Mariagebouw, gelegen op de grens van Kerkrade en Heerlen, was zo’n 40 jaar lang in gebruik voor het voortgezet onderwijs. Na enkele jaren van leegstand  heeft Werkplaats K in 2009 het gebouw een tweede leven gegeven met een nieuwe, culturele identiteit. Met de gemeente Kerkrade is daaromtrent in spet. 2009 een bruikleenovereenkomst afgesloten.

Door het gezamenlijk delen en beheren van de voorziening vond kruisbestuiving tussen de kunstenaars en de kunstdisciplines op een natuurlijke manier plaats. Dat gold ook voor externe partijen. Samenwerking met organisaties, waar onder Zuyd hogeschool, het jongerenwerk, een woningcorporatie en kunstinitiatieven uit de regio daagden uit tot nieuwe, creatieve projecten. Voorbeelden hiervan waren de workshops voor de Weekendschool Parkstad, buurtactiviteiten i.s.m. bewonersplatform Kerkrade-West en internationale werkweken met Zuyd hogeschool. Kunstenaars hebben deelgenomen aan verschillende euregionale kunstroutes, groepstentoonstellingen en thema-exposities. Jaarlijks lieten wij actuele kunst van de eigen kunstenaars, gecombineerd met externe kunstenaars uit de regio zien onder de titel Multiply by Sharing. Ook activiteiten met en voor bedrijven zoals AkzoNobel, de lokale Rotaryvereniging en de welzijnsorganisatie waren profijtelijk voor beide partijen.

De deelnemende kunstenaars werden hierdoor  uitgedaagd om méér te doen dan alleen ‘hun ding’ in hun atelier. Wat ieder persoonlijk er in stopte kregen wij samen weer terug. Dit verrijkte niet alleen het kunstklimaat in Kerkrade maar ook de leefbaarheid van de buurt en de stad.

Tot slot
Wij waren en zijn er van overtuigd dat kunst niet alleen een culturele waarde heeft maar ook een vliegwielfunctie heeft bij de economische groei van een stad. Voor Kerkrade is dit belangrijk omdat de krimp de stad onaantrekkelijk lijkt te maken voor (nieuwe) bewoners en bedrijven. Kunst en cultuur bindt en verbindt mensen en laat hun eigenwaarde groeien. Het bepaalt mede de identiteit en aantrekkelijkheid van de stad. Daar dragen wij graag onze steen aan bij.

Klik hieronder voor de download van onze jubileumbrochure “10 jaar Werkplaats K”


Contact

Stichting Werkplaats K
werklocatie (onder meer in):
Hoofdstraat 24b, 6461CR Kerkrade
e-mail
info@werkplaatsk.nl
telefoon
0031 (0)6-411 35 101
secretariaatadres
Vinkerstraat 108, 6464GM Kerkrade

bankrekeningnummer Triodosbank
NL92 TRIO 0390347043
inschrijvingsnummer KvK:
14118044

Bestuursleden

Jos Reinders – voorzitter
Liesbeth van Litsenburg – secretaris
Hub Pasmans – penningmeester


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief via dit formulier en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten!