Slavko Dujic, Leven Voor De Kunst: 5 februari

Slavko is één van de 18 kunstenaars die werkzaam zijn in Werkplaats K. Over hem en zijn artistieke loopbaan is door L1 een prachtige documentaire gemaakt. Omdat de première van deze documentaire (op 24 januari) in Filmhuis De Spiegel helemaal volgeboekt was vindt nu een tweede presentatie plaats op zondag 5 februari om 11.00 uur. Toegang: €2,50.

Slavko Dujic werd op 05 januari 1959 in Knin, Kroatië geboren. Hij studeerde geschiedenis en geografie aan de Pedagogische Academie bij de Universiteit in Banja Luka. Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië vlucht Slavko in 1991 met zijn vriendin Draska Vudovic via allerlei omwegen naar Nederland. Samen moeten ze een nieuw leven opbouwen. Slavko gaat werken, koopt een frituur, en gaat schilderkunst studeren aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt.

Slavko Dujic specialiseert zich in abstracte kunst en maakt daarbij gebruik van elementen uit het oude Kroatische schrift. Schilderen en beeldhouwen is voor Slavko Dujic ”het vertellen van een emotioneel verhaal over gebeurtenissen en mensen.” De oorlog die uitbrak in Joegoslavië heeft Slavko nog steeds niet verwerkt. In zijn huidige werk staat oorlog en andere menselijke tragedie nog steeds centraal.

Veel van de kunstwerken werden in allerlei landen succesvol getoond op internationale kunstexposities. Exposities vonden plaats in onder andere Argentinië, USA, Canada, Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië en Nederland.

Nederland, 2022 / 55 minuten, regie: Maurice Nijsten.
Klik hier voor tickets.
(bron: Filmhuis De Spiegel)

Slavko in zijn atelier tijdens het Open Atelierweekend in Werkplaats K, nov. 2022.