Krijgt pand Werkplaats K andere bestemming? 12 april

Voorgevel pand Werkplaats K – Elbereveldstraat 105

Werkplaats K maakt al ruim 13 jaar gebruik van het voormalige schoolgebouw Sancta Maria in Kerkrade-West. Nu de gemeente de activiteiten van Flexiforum hier wil uitbreiden dreigt daar een einde aan te komen.Voor de 18 kunstenaars is er nog geen alternatief.

Kunst
Het pand voorzag de kunstenaars van atelierruimte. Minstens zo belangrijk was echter dat het pand ons de mogelijkheid bood een uiteenlopende reeks activiteiten te organiseren. Het groeide uit tot een inspirerende plek voor ontmoeting, uitwisseling en experiment. Met tal van exposities en aanverwante evenementen was het voor ons en evenzeer voor gastkunstenaars en -curatoren een belangrijke plek om te kunnen experimenteren. Ook bood Werkplaats K jonge, startende kunstenaars ruimte en een klein budget om projecten uit te voeren.

Cultuur en ontmoeting
Werkplaats K was echter meer. Het was de plek waar tientallen evenementen en (buurt)activiteiten werden georganiseerd om op een laagdrempelige kennis te maken met cultuur in de breedste in van het woord. En soms gewoon om de buurt een ontmoetingsplek te bieden als onze bijdrage aan de sociale cohesie in de wijk. Ook welzijnsorganisaties, (psycho-)sociale instituten en onderwijsinstellingen vonden bij ons een plek voor speciale activiteiten. Werkplaats K trok in de afgelopen jaren bezoekersaantallen waar menig culturele instelling jaloers op zou zijn. De gevarieerde mix van activiteiten en publiek maakte het tot een unieke instelling in de regio. En zeker in Kerkrade.

Ondanks eerdere toezeggingen van de gemeente om te helpen zoeken naar een nieuwe ruimte is er nog geen alternatief gevonden. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een belangrijke voorziening.

Raadscommissie
Wij zochten de afgelopen maanden in de hele regio naar een alternatief, helaas zonder resultaat. Wij zijn de gemeente dankbaar voor alle jaren dat we het pand konden gebruiken. Nu hopen we dat zij ons helpt het creatieve kapitaal te behouden voor Kerkrade. Daarom onze oproep: Help Werkplaats K aan nieuwe huisvesting!
Wij zullen dit bepleiten in de Raadscommissievergadering op woensdag 12 april. Sympathisanten mogen dit bijwonen vanaf de publieke tribune.
Start: 19.00 uur. Locatie: stadhuis Kerkrade, Markt 1 (Raadszaal).